Ortodonti çapraşık dişlerin, hareketli ve sabit apareyler kullanılarak ideal diş dizisi haline getirilmesi, aynı zamanda iskeletsel bozuklukların büyüme yönlendirilmesi yapılarak düzeltilmesini sağlayan, diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır. Çene ve yüz bölgesindeki bozuklukların teşhis ve tedavisiyle ilgilenir.
Ortodonti ve ortodontik tedavi, size daha sağlıklı bir ağız ile daha etkileyici bir görünüşe sahip olma olanağı sunar ve bu bakımdan oldukça önemlidir. Her yaşta ortodontik tedavi yapılabilir. Tedavi süresi hastadan hastaya ve kullanılan yönteme bağlı olarak değişir. Her hasta özeldir ve hasta uygun tedavi planı uzman hekimlerce yapılmalıdır.
Ağrı duyacak mıyım?
Tellerin takıldığı ilk 3-5 gün boyunca hafif düzeyde ağrı hissedebilirsiniz. Gerekli duyduğunuzda ağrı kesici kullanabilirsiniz. Eğer braketler yanaklarınızda ve dudaklarınızda yara oluşturursa, size verilen mumdan bir parça kopartarak parmaklarınızın arasında yuvarlayın, yara oluşturan metal parçasının üzerine yapıştırın, rahatsılık hissiniz azalacaktır.
İstediğim zaman telleri çıkarabilir miyim?
Sabit tedavide, dişlerinize yapıştırılan braketler tedavinin sonuna kadar ağzınızda kalacaktır. Bunları çıkarmaya çalışmayın. Eğer hareketli apareyler kullanıyorsanız gün içerisinde ne süreyle takmanız gerektiğini ve kullanma şeklini doktorunuz açıklayacaktır.
Tedavim ne kadar sürer?
Durumunuzun şiddetine göre değişmekle birlikte tedavi süresi ortalama olarak 12-30 aydır. Kaçırılan randevuların yada kopan braketlerin tedavi süresini uzatacağını unutmamalısınız.
Tedavi bittikten sonra başka bir aygıt kullanacak mıyım?
Tedavinin aktif dönemi bittikten sonra pekiştirme dönemine geçilir. Pekiştirme döneminde takıp çıkartılabilen bir plak kullanılabildiği gibi, dişlerin arkasına tel parçaları da yapıştırılabilir. Pekiştirme tedavisinin süresi kişiye göre değişir.
Tellere ilave olarak başka şeyler takacak mıyım?
Tedavinin belirli bir döneminde elastik ve/veya ağız dışı aygıt kullanmanız gerekebilir. Takma süresini doktorunuz belirleyecektir.
Ne sıklıkla muayeneye çağırılacağım?
Genellikle 4-8 haftada bir düzenli olarak kontrole çağırılırsınız.
Yakın temas sporu yapıyorsam ne yapmalıyım?
Diş koruyucu kullanmalısınız. Paten ya da board kayıyorsanız, ata biniyorsanız da diş koruyucu kullanmanız faydalı olacaktır.
Braketim kopar ya da kırılırsa ne yapmalıyım?
Mümkün olan en yakın zamana yeni bir randevu almalısınız. Sonraki randevu zamanının gelmesini beklerseniz aradan geçen zaman içerisinde tedaviniz ilerleyemeyeceğinden tedavi süreniz uzar ve dişlerinize zarar verebilirsiniz.
Telif Hakkı © 2023 Klinik Aydın - Tüm Hakları Saklıdır.
Güncelleme: 11.06.2024
Site İletişim: 0532 793 13 93
Cinfikir Ajans
Bu web sitesinde çerez kullanılır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Ayrıca Kişisel Verilerin İşlenmesi Aydınlanma Metnine buradan ulaşabilirsiniz.