Çürük nedir? Neden olur?
Diş çürüğü, mikroorganizmalar tarafından diş dokusunun bölgesel tahribatı sonucu ortaya çıkan durumdur. Diş çürükleri ile uğraşmak ve oluşumunun önüne geçmek diş hekimlerinin en önemli görevidir.
Tedavisi Nasıl Olur?
Öncelikle bireylerin çürüğe yatkınlığı değerlendirilir. Hekimin önerdiği zaman aralıklarında kontrol edilmek üzere hastalar kliniğe başvurmalıdır. Diş hekimleri yüksek çürük risk grubu bireyleri belirler ve buna uygun koruyucu önlemler alır. Çürük oluşumu; genel sağlık , bağışıklık sistemi, tükürük bezi salgı miktarı gibi hasta kontrolünde olmayan veya ağız bakımı, diyet ve tatlandırıcılar gibi hasta kontrolünde olan sebeplere bağlı olabilir. Tedavi yöntemi sebebe yönelik seçilmelidir.
Flor Uygulaması
Koruyucu uygulamalarda en önemli yöntemlerden biri dişlerin florlanmasıdır. Flor asitlere karşı dişlerin direncini arttırır, anti bakteriyel etkisiyle mikroorganizmaların dişe zararını önler. Ayrıca plak oluşumunu da etkisiz hale getirir. Flor uygulamasının, özellikle çocuklarda hekim gözetiminde yapılmasında fayda vardır. Çürük riskine göre yılda en az 2 defa dişlerin florlanması önerilmektedir.
Fissür Örtücüler
Dişlerimizin çiğneyici yüzeylerinde bulunan girinti ve çıkıntılar mikroorganizmaların ve gıda artıklarının yerleşmesine uygun bir ortam oluşturarak çoğu zaman çürüğün başlama yeri olmaktadır. Bu girinti çıkıntılar özellikle erken yaşlarda, henüz çürük oluşmamışken veya çürüğün başlangıç safhasında örtülerek pürüzsüz bir yüzey oluşturulması çürükle mücadelede en önemli araçlarımızdan birini oluşturur.
İyileşme Süreci
Günde en az 2 defa dişler fırçalanmalıdır. Özellikle de gece yatmadan önce ağız hijyeni iyi sağlanmalıdır. Hekim uygun görürse gargara kullanılabilir. Diyet düzenlemesi yapılmalıdır. Kuru üzüm, incir gibi yapışkan besinlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca ağızda uzun süre çikolata gibi besinler tutulmamalıdır. Peynir, süt gibi yiyeceklerin tüketilmesi dişlerin çürükten korunmasına yardımcı olur. Elma, havuç, yer fıstığı tükürük akışını arttırır ancak asistli gıdaların dişlerde erozyona sebep olabileceği unutulmamalıdır. İleri yaş ve kullanılan ilaçların bazıları tükürük akışını azaltır. Böyle hastalara özellikle yemekten sonra şekersiz sakız çiğnemesi önerilir.
Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tedavinin belirleyici unsuru hasta uyumu ve ağız hijyenine gösterilen özendir. Diş hekimi ziyaretleri yalnızca şikayet ortaya çıktığında değil, belli periyotlarda düzenli olarak yapılırsa çürük henüz ilerlemeden, tedavisi kolayken yakalanabilir.
Telif Hakkı © 2023 Klinik Aydın - Tüm Hakları Saklıdır.
Güncelleme: 11.06.2024
Site İletişim: 0532 793 13 93
Cinfikir Ajans
Bu web sitesinde çerez kullanılır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Ayrıca Kişisel Verilerin İşlenmesi Aydınlanma Metnine buradan ulaşabilirsiniz.